0498 88 42 00

 Als je zwakheden hebt betekent dat niet dat je zwak bent,maar dat je compleet bent. - deepak chopra.  

PERSARTIKEL

Trendy (Krant van West-Vlaanderen)
06-03-2015

Wandelcoach brengt je tot nieuwe inzichten

Bart Baert is wandelcoach. De eerste in Vlaanderen, mét een eigen wandelclub. Tijdens coachingsessies aan de kust koppelt hij recreatie aan spiritualiteit. Wij stapten een eind met hem mee. -Charlotte Therssen-

Buen Camino betekent "goede weg", een uitspraak waarmee pelgrims op weg naar een bedevaartsoord als Santiago de Compstela onder weg begroet worden. Die route heeft Bart al drie keer in zijn leven afgelegd, nadat hij zijn zoon en dochter verloor. "Ik vluchtte aanvankelijk in mijn werk als manager", vertelt hij daarover, "maar dat was niet de goede manier om mijn verdriet te verwerken. Het intens fysieke afzien en het alleen reizen tijdens de bedevaart brachten bij mij een stroom van gedachten en inzichten op gang. Zo leerde ik het afscheid aanvaarden. Toen al stak het idee de kop op om ooit anderen te gidsen naar een dergelijke openbaring, aan de hand van een fysieke actitiveit als wandelen. Ik wilde mensen die ergens mee worstelen - professioneel, relationeel, financieel... - het zetje geven, dat ze nodig hebben."

Bart volgde meerdere opleidingen tot hij terecht kwam bij een opleiding voor 'wandelcoaches' in Nederland. "Sind een jaar ben ik dus zelf wandelcoach. In België is dit nog een vrij nieuw gegeven, in Nederland is het fenomeen al wat beter bekend. Daar zijn er nu een 400-tal wandelcoaches."

Zelf op stap...

Bij een outdoor-coachingsessie gaat Bart gewoonlijk met één individu te werk, op voet van vrijheid, aandacht en rust. "Ik bereid me goed voor. Zo kan ik in gote lijnen iemands professionele achtergrond construeren. Als die persoon een specifiek probleem heeft, laat ik hem of haar vooraf dat verhaal doen. Tijdens de eerste stappen ontspint zich dan een vrije dialoog en af en toe geef ik een opdracht.Iemands reacties tijdens zo'n oefening maken doorgaans al veel duidelijk", left Bart uit. 

Onze reporter besloot de proef op de som te nemen en liet zich door Bart coachen...

Op het brede, verlaten strand stelt Bart me vragen die ik mezelf nog nooit durfde voorleggen. Dat raakt. Mijn hoofd lijkt nog even afscheid te moeten nemen van de haast, mijn verhaal komt er aanvankelijk slecht aarzelend uit. Maar hoe vlotter de passen op het zand, hoe meer wind er langs mijn hoofd streelt, hoe beter het me lukt om te vertellen en -misschien belangrijker - te evalueren. 

Bart trekt geen conclusies, hij reikt alleen vragen aan. En die doen me grenzen verleggen en keuzen maken. Mijn werkpunt draait rond zelfvertrouwen, meent hij. Bij één van de oefeningen trekt hij een lijn in het zand, een metafoor voor het parcours dat ik voor ogen heb. Hoe confronterend ook om langs die lijn te stappen, ik voel mezelf gaandeweg sterker worden. Ik sta ervan versteld van hoe concreet wandelcoaching lijkt te werken. Amper anderhalf uur nadat ik mijn doel uiteenzette - dat toen nog met haken en ogen aan elkaar hing - worden me de lijnen duidelijk. De gevoelens die daarbij horen, moeten me helpen mijn parcours uit te werken...

Bart reikt nog meer voorbeelden aan: "Iemand die kampte met stress bij het spreken voor een publiek, liet ik een heuvel op rennen. Een vrouw die twijfeld over een nieuwe carrièreswitch greep tijdens een oefening een betonnen paaltje vast. Zij stapte later in de vastgoedsector. Ik reik gewoon tools aan om het beste in een persoon naar boven te laten komen."

Intussen organiseert Bart ook duo-en groepsessies. Voor bedrijven focust hij op competentie-oefeningen en communicatietraining. Hij baat twee wandelwinkels in Nieuwpoort en in Koksijde uit en richtte een wandelclub op. Twee tot drie keer per maand wandelt de groep 15km in de regio.

Info: 058 51 21 49, info@buencamino.be

Intenser wandelen met een... Smovey

Bart maakt ook gebruik van een nieuw sportgadget, de Smovey: een spiraalvormige buis waarin vier gewichtjes zitten. Bij beweging glijden de gewichtjes door de spiraal; de trilling activeert de spieren. Wat dan weer een toegevoegde waarde aan je wandeling geeft.

 

OVERIGE PERSARTIKELEN

De wandelcoach: wandelen met een therapeutische meerwaarde
Het Nieuwsblad - 04-10-2018
Santiago de Compostella
Libelle - 02-07-2015
Wandelcoach brengt je tot nieuwe inzichten
Trendy (Krant van West-Vlaanderen) - 06-03-2015
"Blijf in beweging, zowel fysiek als mentaal"
KW - 23-09-2014
Ik wandel om verdriet te verwerken.
Het Laatste Nieuws - 11-07-2014