0498 88 42 00

 Als je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je hebt gekregen.  

PERSARTIKEL

KW
23-09-2014

"Blijf in beweging, zowel fysiek als mentaal"

KOKSIJDE - Vlaanderen is zijn eerste wandelcoach rijk: Bart Baert uit Koksijde. Zoals de naam het zelf zegt 'coacht' hij individuen tijdens het wandelen. Het actieve proces doet mensen immers sneller tot inzichten en beslissingen komen. Een leerrijke methode waaraan Bart, bovenop de opleiding die hij genoot, ook zijn eigen toetsen geeft. Met een concept, geworteld in zijn eigen persoonlijke ervaringen, wil hij nu anderen dat beslissende duwtje geven.

"Ik ben na mijn middelbare schoolopleiding gestart met de studie kinesitherapie. Maar stilaan twijfelde ik aan een toekomst in die richting. Ik wou niet 'in een instelling' werken en meteen de sprong maken naar zelfstandig zijn. Dus heb ik een switch gemaakt naar het volgen van de studie marketing in het avondonderwijs. Met die bagage ben ik in de verkoop gaan werken bij onder meer een grote supermarktketen", start Bart zijn relaas. Maar het ontwikkelen van ideeën -een must als marketeer- is hem altijd lief geweest. "Zo heb ik ergens in mijn jobparcours de eerste suikervrije kauwgom mee helpen lanceren (nu Sportlife, red.) Door dat succes werd ik in contact gebracht met een bedrijf dat materialen levert aan zorginstellingen en zocht naar een nieuwe sales manager. Omdat mijn zoon en dochter, Annelies en Brecht, beiden leden aan een ongeneeslijke ziekte, was het ook een milieu waarin ik snel mijn weg zou vinden. Dus nam ik de taak aan. Een aantal jaar later heb ik dan een bedrijf opgericht, Assist, dat voorzag in diensten aan zorginstellingen. "

Na het verlies van zijn dochter in 2005 vluchtte Bart in een eerste reactie in zijn werk. "Maar dat was natuurlijk geen gezonde houding. Bij verdriet moet er stilgestaan worden, verdriet moet 'verwerkt' worden. Daarin zit ook het werkwoord 'werken'. Dus je moet actief afzien om daarna voort te kunnen. Na het overlijden van mijn zoon in 2009 besloot ik om daarom een tocht naar Santiago de Compostela te ondernemen. Op dat moment voelde ik me eigenlijk opgeconsumeerd. Ik wist dat ik zo'n extreme test nodig had. Het
bedrijf liet mij de mogelijkheid om drie weken vrij te nemen -ik kon zo wel niet van thuis uit vertrekken, want dan heb je ruim honderd dagen nodig- en vertrok. De tocht was een verrijking. Het fysieke afzien, het doel in de verte, het alleen reizen. genereert een stroom van gedachten en inzichten. Zo heb ik bij voorbeeld het overlijden van mijn twee kinderen leren aanvaarden. Toen sluimerde trouwens al het idee om ook anderen deze 'openbaring' te laten ondervinden."

Na zijn terugkeer, met een waardevolle herinnering in de benen, volgde Bart ook een training NLP: neurolinguistisch programmeren. "Er vallen hier boeken over te vertellen, maar zie het als een 'verbreding', een bijsturen van je denken. Door die verbreding leer je anderen hun denkwijze, maar ook moeilijke situaties, beter aanvaarden. Een overlijden zien als enkel het ophouden van een fysieke aanwezigheid omdat de persoon in kwestie nog verder leeft in gedachten en herinneringen, hoort daar bijvoorbeeld bij."

Bart Baert ondernam zowel in 2010, 2011 en 2012 een tocht naar Compostela, waarvan eentje langs de kust. In zijn winkel 'Buencamino' met wandelbenodigdheden in de Zeelaan in Koksijde kan daarrond ook alle informatie bekomen worden. Buencamino betekent overigens 'goede weg' een verwijzing naar de begroeting aan de pelgrims die onderweg zijn naar het bedevaartsoord. Ten slotte heeft Bart ook de wandelclub 'Buencamino' opgericht die maandelijks een wandeling van om en bij de 20 kilometer zal inplannen voor zijn leden.

"Als ondernemer was ik eigenlijk al een coach. Met die training NLP kwam ik tot het besef dat als iedereen dit toepast er eigenlijk geen conflicten meer zouden zijn op de werkvloer. Werknemers die het onderste uit de kan willen en kunnen halen voor hun job omdat ze goed gecoacht zijn, zijn de belangrijkste factor voor het slagen van een onderneming. En zo groeide stilaan het plan om mijn verworven ideeën op anderen over te dragen." Bart Baert volgde na NLP ook coaching-trainingen, maar miste het actieve luik. "Boeiende materie, dat wel, maar voor deze oefeningen kom je niet buiten de consultruimte met je cliënt. Op goed geluk googlede ik 'wandelcoach'. Als bij wonder bestond er zo'n opleiding in Nederland. Ik schreef me in, en zo zijn we in dit verhaal beland."  In België is dit vooralsnog een nieuw gegeven, in Nederland is ongeveer een 400-tal wandelcoaches.

Meestal organiseert Bart individuele sessies. "Ik bereid me goed voor, en weet in grote lijnen hun professionele achtergrond. Als ze met een specifiek probleem zitten laat ik hen daarover praten. Ofwel eerst in een binnenruimte, of meteen tijdens een wandeling in de duinen. Er ontspint zich een vrije dialoog, en af en toe geef ik een bepaalde opdracht. Zo vroeg ik ooit aan iemand om op een plek die voor haar juist aanvoelde halt te houden. Ze bleef staan bij een verdwaald betonnen paaltje, want ze speelde met het idee om in haar carrière in de vastgoedsector te stappen. Zo'n kleine dingen kunnen veel duidelijk maken. Iemand die kampte met een onaangename stress bij het spreken voor een publiek liet ik een heuvel op rennen. Het klinkt misschien wat cryptisch, maar de sessie is gevoelsmatig zeer intensief." Zweverigheid is hier trouwens allerminst aan de orde. "Als zakenman stel ik goede resultaten voorop. Ik reik gewoon tools aan om hen het beste uit zichzelf naar boven te laten halen. We moeten met zijn allen in beweging blijven, zowel fysiek als mentaal."
(CTM)
Copyright © 2014 gopress. Alle rechten voorbehouden

OVERIGE PERSARTIKELEN

De wandelcoach: wandelen met een therapeutische meerwaarde
Het Nieuwsblad - 04-10-2018
Santiago de Compostella
Libelle - 02-07-2015
Wandelcoach brengt je tot nieuwe inzichten
Trendy (Krant van West-Vlaanderen) - 06-03-2015
"Blijf in beweging, zowel fysiek als mentaal"
KW - 23-09-2014
Ik wandel om verdriet te verwerken.
Het Laatste Nieuws - 11-07-2014